VITAJTE NA NAŠEJ INTERNETOVEJ STRÁNKE...

Najlacnejsikotol.sk

media
media
media

Správne umiestnenie kotla

Vybrali ste si ideálny kotol pre váš dom, ale otázkou ostáva, kam s ním. Mal by byť dostupný, bezpečne umiestnený, ale aj vo vhodnom prostredí.

 

Bežný kotol do domu

 

Existuje mnoho druhov kotlov, ale v princípe do domu postačí klasik  s výkonom do 50 kW. Vystačí pre každý dom, je dosť silný na kúrenie aj ohrev vody. Navyše si treba uvedomiť, že pri týchto kotloch platia aj iné predpisy ako pri kotloch s vyšším výkonom. Najviac ľudí rieši umiestnenie bežného kotla v bežnom dome. Tu platí, že ak používate kotol  len na vykurovanie, existuje viac možností na jeho umiestnenie ako pri kombinovaných kotloch. Kotly slúžiace na prípravu TÚV sa totiž umiestňujú tak, aby vzdialenosť medzi kotlom a zariaďovacími predmetmi bola čo najkratšia.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt ako správne umiestniť kotol


Dbajte na dostatočný priestor okolo kotla

 
Minimálna vzdialenosť kotla od horľavých predmetov musí byť minimálne 20 centimetrov. Čo sa týka samotnej miestnosti, na umiestnenie kotla je potrebné počítať s objemom najmenej 0,8 m³ na každý 1 kW výkonu kotla. Miestnosť musí byť vetrateľná, suchá a bez možnosti vzniku či vírenia prachu a hlavne dvere do miestnosti sa musia otvárať smerom von.

 


Závesný aj stacionárny

 

Pri umiestnení kotla si môžete vybrať, či bude stáť na zemi, alebo si závesný kotol môžete pokojne na pevno nainštalovať na stenu. Stacionárne kotly sa vyrábajú zväčša z liatiny a prednosťou je dlhá životnosť. Keďže sú však veľmi ťažké, nemožno ich zavesiť. Kotol musí stáť pevne a je potrebné ho vhodne vyvážiť.  Závesné kotly sa môžu umiestniť prakticky kdekoľvek v neobývaných, alebo menej obývaných miestnostiach. V niektorých domoch sa pre kotle nebuduje samostatné miestnosť – kotolňa, ale sa dávajú aj do pivnice, či kúpeľne. Pri takomto riešení sa informuje, či má kotol  zvýšené elektrické krytie, čo je potrebné na umiestnenie práve v týchto priestoroch. 

               Súvisiaci obrázok  Súvisiaci obrázok  

Komentáre: 2

Olga Valcakova 30-12-2020 09:06
Prosím o info. Na mojom jeden a pol izbovom byte v 10 ročnej novostavbe sú umiestnené na domácom vyklenku dva plynové kotle. Môj a z druhej strany steny susedov. Jeho kotol je už pol roka poruchovy..pracuje neustále hlasným hučanie..sused zvykol kotol utisovat buchnutim ruky. Vybavila som im opravára, lebo sami neboli ochotní riešiť hlasné hučanie,ktoré narušuje nočný kľud v mojom byte. Opravár však opravil iba spínač..preto lebo pokazený je opotrebovaný ventilátor a kotol teda nejde v jednom kuse, aké vypína a zapína zhruba 15 krát za hodinu. Susedov poruchovy kotol je umiestny na úzkej chodbe hneď za vchodovymi dverami jeho bytu..dvere sa otvaraju dovnútra. Kotol tak nemôže mať dostatočný prístup vzduchu keďže úzka chodba je dlhšia a nie je ba nej okno. Prosím o váš názor z hľadiska bezpecnosti i rušenia nočného kľudu. Na noc musím z bytu odchádzať prespať k rodine, nemôžem svoj byt normálne užívať.
Olga Valcakova 11-01-2021 12:59
Prosím o info. Na mojom malom byte sú v obývacej časti z druhej strany zavesené dva plynové kotle Viessmann Vitopend 100.Susedov kotol je už dlhšiu dobu veľmi hlučný. Môj kotol je zavesený vo výške človeka..je tichý, cez stenu mojej chodby ho takmer nepocut.Susedov kotol, i keď je to závesný kotol, je umiestnený dole od pása človeka. Je takéto zavesenie kotla v poriadku?Aká príčina bola na rozlicnu výšku zavesenia plynových kotlov...prosím o info.Neviem sa nikde takejto info dopátrať. S pozdravom Mgr. Oľga Valcakova

Zanechajte komentár

Vašu e-mailovú adresu nemožno zverejniť. Povinné polia sú označené*

Populárne štítky

Kontaktné informácie

  • GAMAJA Heizung s. r. o. Golianovo 403
  • Mobil: +421 910 389 351
  • Infolinka: Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00 info@najlacnejsikotol.sk

Prečo práve my?