VITAJTE NA NAŠEJ INTERNETOVEJ STRÁNKE...

Najlacnejsikotol.sk

media

Výmena kotla za nový. Čo všetko potrebujete vedieť

Vymeniť starý kotol za nový sa oplatí nielen vtedy, ak už dosluhuje. Je to ideálna voľba aj v prípade, že novinka bude energeticky podstatne východnejšia, alebo kotol dosiahol svoj odporúčaný vek prevádzky, čo je obvykle 15 rokov.

 

Nevyhnutná výmena

Vymeniť kotol bude potrebné v prípade, že výrazne rekonštruujete dom. To znamená, že prišlo k zatepleniu, alebo výmene okien, výrazne ste znížili teplotné straty domu a tak sa vyžaduje aj nižšia dodávka tepla. Skrátka stavte na kotol s nižším výkonom,
 

Pozor na zákon

Od septembra roku 2015 platí smernica Európskej únie, ktorej výsledkom je vyradenie nekondenzačných kotlov z výroby. To znamená, že ak ešte dnes využívate klasiku, budete pri najbližšej výmene musieť už využiť kotol kondenzačný a s ním obvykle vymeniť aj komín, ak nie je odolný voči kondenzátu.
 

Nejde o žiadnu vedu

V princípe výmena kotla vôbec nie je tak zložitá, ako si mnohí ľudia myslia. Dôležité je vedieť, že staršie vykurovacie systémy sú zväčša predimenzované. To znamená, že často pracujú s teplotou vykurovacej vody na hranici kondenzácie. Ak je aj toto váš prípad, tak pri výmene kotla za kondenzačný nie je nutné významne zasahovať do systému a meniť radiátory.Súvisiaci obrázok
 
Ak nastal prípad, že máte vykurovací systém navrhnutý presne a výmena si vyžaduje vyšší teplotný spád vykurovacej vody, stačí zväčšiť plochu radiátorov približne o 50 %. To stačí, aby sa dalo pracovať s teplotným spádom vhodným aj pre kondenzačné kotly.

 

Dôležitý je odvod kondenzátu

Absolútnou nutnosťou pri výmene plynového kotla za kondenzačný je  však odvod skondenzovanej vody do kanalizácie. Ak by ste na takúto „drobnosť“ zabudli, bude potrebné kondenzát vylievať manuálne, čo teda nie je vôbec pohodlné ani praktické. V praxi sa často používajú aj prečerpávacie čerpadlá, ktoré sú schopné tlačiť kondenzát aj o poschodie vyššie. 

 

Nie je to vec pre domáceho majstra

Vyššie uvedené veci sú tie najhlavnejšie piliere samotnej výmeny, no vymeniť plynový kotol rozhodne nie je vec, ktorá patrí do rúk domáceho majstra. Preto je prvou a najdôležitejšou vecou porada s odborníkom, ktorý zhodnotí stav vykurovacieho systému, domu aj komína a podľa toho nastaví plán výmeny. V prípade zaneseného vykurovacieho rozvodu by mal navrhnúť a zrealizovať chemický preplach rozvodov a vykurovacích telies, čo je vhodné robiť práve pri výmene kotla. Súčasťou výmeny by mala byť aj inštruktáž k používaniu. Samotná výmena kotla s začína pri cene prác okolo 100 eur a rastie vzhľadom na práce, ktoré je nutné s výmenou spojiť. 

Komentáre: 6

Jana Krpconikova 29-08-2019 21:14
Dobry den zelam, prosim Vas viete mi odhadom nacenit vymenu plynoveh kotla komplet? Nakolko sa mi zda ponuka mojich plynarov nadcenena rada by som si preverila aj ine moznosti. Po pripade viem zaslat rozsah zapocitanych prac pre nacenenie. Vopred Vam pekne dakujem S pozdravom, Krpconikova
cepe frantisek 28-03-2020 15:37
mam zaujem vymenit stary kotol za kondenzacny
Kika 31-07-2020 13:19
Dobrý deň. Chcem sa spýtať. Ak sa mení kotol v jedno podlaznom rodinnom dome, tak je ho nutné vymeniť iba v jednej miestnosti? A ak, tak ako často ho treba vymeniť za nový? Za každý jeden rok, alebo ? Ďakujem.
Kristína Džamová 19-03-2021 08:33
Dobry deň. Chcem sa Vás spýtať. Ak by mal byť v staršom rodinnom dome novy kotol vymenení za starší. Tak cenovo by mal byť kolo 890€ cca, alebo od 1000€ cca aspoň. No a ak sa kúpi materiál, s montážou to koľko € asi tak vyjde cenovo? Do staršieho rodinného domu. Vďaka za odozvu ????
Vladimir Matúš 24-09-2021 18:27
Môžete mi približne naceniť montáž nového plynového kotla včetne komína a teplej vody teda prietokový ohrev. Vykurovanie je cca 80m2.
Marta 10-05-2022 04:36
Dobrý den, potrebujem vymeniť kotol na pevne palivo v dvojpodlažnom dome .kotol ma už odslužene, a potrebujem odbornu pomoc a radu . Ďakujem Marta

Zanechajte komentár

Vašu e-mailovú adresu nemožno zverejniť. Povinné polia sú označené*

Populárne štítky

Kontaktné informácie

  • GAMAJA Heizung s. r. o. Golianovo 403
  • Mobil: +421 910 389 351
  • Infolinka: Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00 info@najlacnejsikotol.sk

Prečo práve my?