VITAJTE NA NAŠEJ INTERNETOVEJ STRÁNKE...

Najlacnejsikotol.sk

media

Ako sa správne starať o kotol

Aj menej technicky zdatní jedinci musia pochopiť, že kotol nie je ústredné kúrenie v paneláku a je potrebné mu venovať pozornosť. Je to spotrebič, ktorý si vyžaduje pozornosť, aby dobre, dlho a optimálne slúžil.

 

Venujte kotlu pozornosť 

Kotol je dobré mať v dome tak blízko, aby ste mu dokázali v priebehu týždňa venovať aspoň pohľad. Môžete tak veľmi rýchlo a ľahko skontrolovať kotol vizuálne, napríklad zhodnotiť, či nedochádza k úniku paliva, kondenzátu, zhodnotíte vonkajší stav kotla a tepelnú izoláciu. Tak isto rýchlo zhodnotíte funkčnosť meracích prístrojov, prípadne čistotu okolia. To je veľmi dôležité, nakoľko napríklad nedostatočný odvod kondenzátu ostane nahromadený v spaľovacej komore. Tým pádom sa zablokuje a displej hlási chybu. Vďaka tomu sa však môže poškodiť vnútorná izolácia v spaľovacej komore a bude nutná výmena. Takúto vizuálnu kontrolu, ktorú je dobré vykonávať aspoň raz týždenne. Keď napríklad idete okolo.

 

Ročné revízie

Je to niečo podobné ak preventívna prehliadka u zubára. Bude potrebné ju absolvovať raz ročne, aby ste predišli problémom. Pri revíznej kontrole sa nastavia horáky a samotný kotol sa vyčistí. POZOR. Dôležitým upozornením je, že ak zanedbáte ročnú revíziu, automaticky strácate záruku.Súvisiaci obrázok


Po pätnástich rokoch kontrola celej sústavy

Pri pravidelnej kontrole sa overuje funkčnosť kotla. Ak je už však kontrola naplánovaná po viac ako 15 rokoch, servisný technik vykoná kontrolu celého vykurovacieho systému. Ideálne je volať servisného technika v letnom období. Počas leta sú kratšie čakacie lehoty a je potrebné počítať, že optimálna dĺžka prehliadky zaberie približne dve hodiny. Ak je „majster hotový za 10 minút, je to podozrivé a obvykle si peniaze nezaslúži.

 

Zanesenie je častý problém

Kto sa pravidelne stará o kotol, zamedzí aj zaneseniu vonkajšími nečistotami a napríklad aj muškami nasatými zo vzduchu. Takéto zanesenie totiž už nedokáže garantovať optimálnu zmes vzduchu a plynu, čo môže byť po prvé nebezpečné, po druhé drahé.
Pri zanesenom kotly je možné, že spotreba paliva stúpne o tretinu.

 

Bez kontroly prichádzajú problémy

Nie je to len o výkone a životnosti, ale aj o peniazoch a zodpovednosti. Pravidelná kontrola kotla vyplýva zo zákona (č. 314/2012 Z. z.). A keďže je na Slovensku relatívnou novinkou, a revízia je povinná od 1. januára 2008, mnohí Slováci na ňu zabúdajú. Nie je samoúčelná. Okrem samotnej ochrany domácnosti ide aj o ochranu ovzdušia a ostatných zložiek životného prostredia. Za jej nerešpektovanie hrozí pokuta do výšky 1 600 €. Navyše, ak sa stane nehoda vďaka kotlu, ktorý nebol udržiavaný pravidelnou revíziou, nemáte nárok ani na preplatenie škody z poistenia. 

Komentáre: 0

Žiadné komentáre

Zanechajte komentár

Vašu e-mailovú adresu nemožno zverejniť. Povinné polia sú označené*

Populárne štítky

Kontaktné informácie

  • GAMAJA Heizung s. r. o. Golianovo 403
  • Mobil: +421 910 389 351
  • Infolinka: Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00 info@najlacnejsikotol.sk

Prečo práve my?