VITAJTE NA NAŠEJ INTERNETOVEJ STRÁNKE...

Najlacnejsikotol.sk

media

Čo všetko určuje cenu plynového kotla?

Pri kúpe plynového kotla je cena určite jedným z parametrov, na základe ktorých sa rozhodujeme. Preto je vhodné vedieť, za čo platíme, čo je dôležité v cene zohľadniť a kde je možné usporiť.
 

Prvá je energetická účinnosť

Plynový kotol, rovnako ako ostatné spotrebiče, má rôznu účinnosť, ktorá sa určuje na škále zvanej Energy Saving Trust. Čím je zariadenie úspornejšie pri lepšom výkone, tak je jeho kategória lepšia. V súčasnosti sú na energiu najvýhodnejšie triedy A++. Míňajú v domácnosti najmenej energie pri najväčšom výkone. Je nutné povedať, že práve zariadenia s najvyššou účinnosťou patria k najdrahším, ale rozhodne by to nemala byť oblasť, kde začnete šetriť. Predsa len, rozdiel v spotrebe energií, ktoré lacnejšie nebudú sa veľmi rýchlo pretaví do mesačných nákladov. Kotol je pritom dosť energetický náročné zariadenie a preto investícia do vyššej energetickej triedy spôsobuje aj vyššiu návratnosť.

 Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt energy

Nie je to len o energii

Ak ostaneme ešte pri štítku určujúcom energetickú triedu, treba zvážiť aj údaje, ktoré zverejnil výrobca kotlov Viessmann a to, že v kategórií G sa pohybuje účinnosť kotla na úrovni od 50 do 70 %. Pri modernejších je účinnosť 88 %, a to v závislosti na systéme regulácie. Niektoré najmodernejšie kotly dosahujú účinnosti až 90 %. A to už samozrejme stojí za príplatok. Pri účinnejších kotloch cena nerastie len s efektivitou. Je potrebné počítať aj s tým že od účinnosti sa musí odvíjať konštrukcia jednotlivých materiálov. Kvalitné a výkonné kotle majú napríklad konštrukciu z ušľachtilej ocele a aj samočistiaci efekt.
 

Technické doplnky

Tu je na zvážení, ako efektný a pohodlný kotol chcete mať. Samozrejme platí, že čím je kotol „pohodlnejší, tým jeho cena rastie. Ak napríklad hľadáte kotol, ktorý bude umiestnený v blízkosti kuchyne, tak nižšia úroveň hlučnosti bude dôležitá. Ak je niekde v zadnej časti domu, nemusíte sa ňou zaoberať. Do ceny vstupujú aj doplnky ovládania prostredníctvom mobilných aplikácií, spôsob regulácie a ovládania. Príplatkovou býva napríklad možnosť napojenia na solárny systém.

 

Cena inštalácie

Tu sa cena pohybuje od rôznych oblastí a rozhoduje napríklad aj to, či sa kotol inštaluje do novostavby, Súvisiaci obrázokalebo sa takpovediac mení kus za kus. Pri výmene starého kotla je inštalácia obvykle v cene okolo 350 eur, ak dochádza k absolútne novej inštalácia, prípadne prekládke kotla, tak v tom prípade prípravné práce zaťažia rozpočet sumou od 1000 eur. Aj s touto položkou je potrebné počítať, ak kupujete kotol, pretože jeho zapojenie vyžaduje vyššiu odbornosť, ako len šikovné ruky domáceho majstra.

 

Čo ešte je nutné spomenúť?

Ak kupujete kotol do staršieho domu a prichádza po nasledovníkovi, je nutné myslieť aj na výdavky spojené so stavebnými, či elektrickými úpravami, prípadne reparáciu komína. Nemalou položkou je aj doprava. Tú vám niektoré firmy ponúkajú zdarma, iné ju účtujú. 


Súvisiace produkty

Komentáre: 0

Žiadné komentáre

Zanechajte komentár

Vašu e-mailovú adresu nemožno zverejniť. Povinné polia sú označené*

Populárne štítky

Kontaktné informácie

  • GAMAJA Heizung s. r. o. Golianovo 403
  • Mobil: +421 910 389 351
  • Infolinka: Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00 info@najlacnejsikotol.sk

Prečo práve my?