VITAJTE NA NAŠEJ INTERNETOVEJ STRÁNKE...

Najlacnejsikotol.sk

media

Elektrina, plyn, tuhé palivo. Čo sa oplatí z hľadiska prevádzky?

Staviate, rekonštruujete dom, alebo premýšľate o inovácii vykurovacieho zariadenia? Možno sa vám zídu informácie o výhodnosti jednotlivých druhov palív. Kotol sa totiž nevyužíva len počas zimy, ale celoročne aj na ohrev teplej vody. Je našim neustálym spoločníkom a preto treba okrem obstarávacích nákladov zvážiť aj prevádzkové.


Pohodlie aj výhodnosť

Pod tieto dve slová môžeme jednoznačne zahrnúť plynový kondenzačný kotol. Absolútne najspoľahlivejším riešením v oblasti je kondenzačný kotol, ktorý v sebe kombinuje nízke prevádzková náklady a zároveň patrí k ekologickým. Vynikajúco sa kombinuje s podlahovým vykurovaním. Do ovzdušia vypúšťate iba paru. Má vyššie obstarávacie náklady, ale tie sa vďaka prevádzke vracajú naozaj rýchlo. Pre bežný rodinný dom je postačujúci kondenzačný kotol s výkonom 24 – 28 kW. Navyše výkon je možné modulovať podľa požiadaviek napríklad aj kotol  24 kW kotol je schopný fungovať už od 3 kW, čiže je ideálny aj pre malé byty.  

 

Elektrina stojí viac

V prípade čisto elektrického kotla ide o relatívne jednoduché kúrenie bez spalín aj starostí. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt elektrinaNepotrebujete plynovú prípojku, ani skladovať palivo, máte extrémne variabilnú reguláciu tepla v odpadá aj riešenie odvodu spalín cez komín aj revízie. Jediným problémom je prevádzka. Ide o jednoznačne najdrahšie mesačné výdavky na kúrenie. Preto mnoho ľudí nakoniec kombinuje kotol s nočným prúdom, alebo kúri iba počas lacnejšej tarify.

Ak nemáte vyslovene pasívny dom, alebo sklon byť ľadovým medveďom, tak elektrický kotol znamená vysoké mesačné náklady. Je to cena za pohodlie. Hoci každá domácnosť kúri inak, štatistiky hovoria, že náklady môžu byť v niektorých prípadoch, napríklad oproti plynovému kondenzačnému kotlu, až dvojnásobné. 

 

Tuhé palivo sa niekomu stále oplatí

Ani kotle na tuhé palivo nie sú minulosťou. Pravdou je, že svoje uplatnenie nenachádzajú v mestských rodinných domoch a bungalovoch, ale svoje miesto nájdu v zruboch, usadlostiach, ale aj na dedine, kde je stále možnosť dostať sa výhodne ku kvalitnému tuhému palivu. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tuhé palivoObstarávacie náklady sú nízke, tie prevádzkové závisia od toho, ako výhodne sa viete dostať k drevu, uhliu, či peletám. V každom prípade však treba počítať s tým, že nejde o čistý spôsob kúrenia. Produkuje výrazné exhaláty a pri prikladaní do krbu ani vy nebudete najčistejší. Ide predsa len o manuálu prácu. Za 24 hodín je nutné priložiť do kotla 2 – 3 krát.

 

Tipy, ako môžete svoje priestory vykúriť ešte efektívnejšie

Ak ste si vybrali vhodný kotol, tak už ostával len spraviť úpravy na to, aby ste kúrili efektívnejšie. To znamená napríklad staviť na správnu reguláciu a zníženie teploty počas noci. Má to dve funkcie. V chladnejšom prostredí sa spí lepšie a ušetríte financie. Nebojte sa v prípade systému napojenému na radiátor znížiť dennú teplotu aj o 3 stupne Celzia. Vetrajte nárazovo a krátkodobo. Nezabudnite, že potrebujete aspoň raz denne vymeniť suchý vzduch za vlhký z vonka. Radiátory neprikrývajte, práve naopak, je vhodné za ne inštalovať reflexnú fóliu.  

                                                           Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt effective energy

Súvisiace produkty

Komentáre: 0

Žiadné komentáre

Zanechajte komentár

Vašu e-mailovú adresu nemožno zverejniť. Povinné polia sú označené*

Populárne štítky

Kontaktné informácie

  • GAMAJA Heizung s. r. o. Golianovo 403
  • Mobil: +421 910 389 351
  • Infolinka: Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00 info@najlacnejsikotol.sk

Prečo práve my?