VITAJTE NA NAŠEJ INTERNETOVEJ STRÁNKE...

Najlacnejsikotol.sk

media

Kontrola kotlov v rodinných domoch: ako často, kde a na čo nezabudnúť

Vlastniť plynový kotol v dome predstavuje aj istú zodpovednosť. Jeho pravidelné používanie si vyžaduje ako servis, tak aj pravidelnú revíziu. Aby nielen slúžil, ale aby sme si boli istí, že neohrozuje nás ani okolie.

 

Prvá kontrola po inštalácii

Prvú servisnú prehliadku kotla je vhodné spraviť prvý rok po inštalácii. Či je všetko v poriadku, ako sa kotol jednoducho zžil s prostredím. Prehliadku je vhodné samozrejme absolvovať mimo vykurovacej sezóny. Preto ak ste si v roku 2017 kupovali kotol, je vhodné na jar, alebo v lete 2018 spraviť prvú revíziu. 

Súvisiaci obrázok


Ide o zákonnú povinnosť

Ak máte doma plynový kotol, tak revízia nie je len doplnkom, ale zákonnou povinnosťou. Vyhláška upravuje termíny tak, že majiteľ plynového kotla je povinný každý rok spraviť revíziu, respektíve raz za tri roky odbornú skúšku. Platí to pre kotly s výkonom od 5 do 500 kW, čo je štandardný kotol v rodinnom dome.
 

Prehliadka obsahuje:

  •  - kontrolu stavu zariadenia a bezpečnostných prvkov,
  •  - vyčistenie kotla,
  •  - nastavenie kotla,
  •  - tlakové skúšky

 

Nejde len o zákonnú povinnosť

Máte poistený dom  a myslíte si, že poisťovňa vám preplatí napríklad škody spôsobené zlyhaním kotla? To však platí iba v prípade práve pravidelných revízií. Ak pri poistnej udalosti spôsobenej poruchou kotla nepreukážete pravidelnú revíziu, na poistné krytie zabudnite, naopak, rátať môžete s pokutou do 333 eur.

 
Starostlivosť zlepšuje výkon

Na zákonnú povinnosť netreba šomrať. Nejde len o starosti a vyťahovanie peňazí z vrecka, práve naopak, pravidelná starostlivosť sa vie vrátiť v podobe lepšej životnosti kotla aj zvýšení výkonu. Správne vyčistený a nastavený kotol spotrebúva minimálne hodnoty paliva a pracuje ekonomickejšie. Kotlom, ktoré neabsolvujú servisnú prehliadku a čistenie sa spotreba  plynu sa môže zvýšiť až o 25 %.

 

Kto robí revíziu kotla?

Súvisiaci obrázok

Na odbornú prácu treba osloviť  autorizovaného servisného technika. Dôležité je, aby mal licenciu na servis kotla vašej značky. Ešte lepšie je, ak sa o údržbu a servis kotla stará stále ten istý človek.

Ceny za revíziu sa rôznia  a závisia aj od regiónu. Na Slovensku sa pohybujú rádovo od 50 do 150 EUR za kondenzačný kotol. Náklady na servis sa zvyšujú napríklad pri silnom znečistení.

 

Nezabudnite ani na komín

Najlepšie je, ak spolu s kotlom prebehne aj čistenie komína. To sa vyhovuje v cene od 5 do 50 EUR. Pretože aj revízie komínov sú povinné a to nasledovne:

Komín

Interval prehliadky

Kotla na tuhé palivo alebo spotrebiče na kvapalné palivá

1 x 4 mesiace

Plynové kotle (komín bez vložky)

1 x 6 mesiacov

Plynové kotle (komín s vložkou)

1 x rok

Komín v občasne užívaných stavbách

1 x 2 roky


 

Súvisiace produkty

Komentáre: 1

Kristína 30-12-2021 20:15
Dobrý deň, V texte spomínate zákonnú povinnosť a vyhlášku… mohli by ste, prosím, uviesť číslo zákona a spomínanej vyhlášky? Ďakujem pekne za odpoveď. S pozdravom Štefániková

Zanechajte komentár

Vašu e-mailovú adresu nemožno zverejniť. Povinné polia sú označené*

Populárne štítky

Kontaktné informácie

  • GAMAJA Heizung s. r. o. Golianovo 403
  • Mobil: +421 910 389 351
  • Infolinka: Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00 info@najlacnejsikotol.sk

Prečo práve my?