VITAJTE NA NAŠEJ INTERNETOVEJ STRÁNKE...

Najlacnejsikotol.sk

media

Ako správne vybrať plynový kotol do rodinného domu

Plánujete stavbu rodinného domu a premýšľate, aký kotol si vybrať? Naše rady vám môžu pomôcť zorientovať sa v zložitej spleti informácií a nájsť ten správny pomer medzi cenou, kvalitou a výkonom.

 

Ideálny spoločník

Ak teda berieme do úvahy, že budete bývať v novom dome s pripojením na inžinierske siete, využívať budete najpravdepodobnejšie spaľovanie zemného plynu. Tu máte dve možnosti. Kotol nízkoteplotný, alebo kondenzačný. Podľa Európskej únie však dnes už na trhu nenájdete nekondenzačné plynové kotly napojené do komína. Jedinou výnimkou sú typy do 10 kW, alebo kotle do 30 kW, no s prietokovým ohrevom teplej vody. Teda nič, čo by vystačilo modernej rodine. Kondenzačný kotol je v tomto prípade jasnou voľbou. Tento typ je možno použiť pre všetky druhy vykurovacích systémov, od podlahového vykurovania, cez radiátory, stropné vykurovanie, spĺňa nároky všetkých moderných domov. 

                  

       Súvisiaci obrázok


Nebude len na kúrenie

Je potrebné si uvedomiť, že čo sa týka kotla v rodinnom dome, ten bude musieť uspokojiť viacero požiadaviek. Jednou z nich je príprava teplej vody. Tu sa kotly delia na prietokové ohrievače a zariadenia so zabudovaným zásobníkom teplej vody, aj s možnosťou pripojenia výhrevného zásobníka teplej vody. Do domu sa určite bude pýtať zásobník. Pri prietokovom ohreve sa totiž zohrieva voda len v prípade okamžitej spotreby. Obstarávacie náklady sú nižšie, ale zásobníkové typy zlepšujú komfort pri sprchovaní.

 

Modulácia výkonu

Z ekonomického hľadiska je dôležité spomenúť ešte jednu podstatnú vec a to je  voľba správneho výkonu kotla pre váš dom. Pri tom je vhodné poradiť sa priamo s odborníkom, ktorý dokáže zohľadniť nároky domy. Kotol s veľmi nízkym výkonom totiž dom nevykúri, ale problémom je aj príliš predimenzovaný kotol  s príliš vysokým výkonom, ktorý bude pracovať so zníženou účinnosťou. Ak chcete mať istotu  plynulého vykurovania počas všetkých ročných období, vyberte si kotol s modulovaným výkonovým rozsahom. Pre tri štvrtiny roka napríklad stačí v domoch 15 až 50% nominálneho výkonu kotla.

 

Ľahká obsluha
Nezabudnite, že je možné, že kotol bude potrebné obsluhovať viacerými člnmi rodiny a určite nechcete, aby bol zložitejší ako bežný spotrebič. Preto moderným domom dominujú kotly s jednoduchým ovládaním a konceptom jedného tlačidla s jednou funkciou. Výhodou je aj LCD displej, ktorý umožňuje nastavovanie ako vykurovania, tak aj teploty vody.

                                Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt LCD displej viessmann
 

Aký výkon vám postačí?

 
Pri samotnom výbere konkrétneho výkonu je možné použiť niekoľko orientačných výpočtov. Jeden spôsob výpočtu vychádza z predstavy, že pri nových rodinných domoch potrebujete na meter štvorcový výkon 70 až 80 Wattov tepla. Ak máte už dom starší a idete len vymeniť kotol, tu bude potrebný výkon vyšší, na úrovni približne 150 až 160 Wattov na meter štvorcový. Teda dvojnásobok. Orientáciu môže priniesť aj ilustračný príklad výpočtu.
 

Obytná plocha

Objem

výkon kotla

112 m2

300 m3

9 kW

250 m2

666 m3

20 kW

300 m2

800 m3

24 kW

750 m2

2 000 m3

60 kW

 

No pozor, správny výkon je nutné vždy vybrať na základe projektového výpočtu, kde sú určené tepelné straty budovy. Nutné je poznať obytnú plochu domu, celkový súčet objemu vykurovaných miestností, vek budovy, ale aj to, koľko členov domácnosti žije v dome, požiadavky na kúrenie miestností aj teplotu vody a podobne.

Komentáre: 8

Peter Bachan 07-03-2020 14:45
Dobrý deň, obraciame sa na vás s prosbou o radu. V dome je vykurovanie plynovým závesným kotlom Termomax Inka 24 K, ktorý sa kazí a je potrebné ho vymeniť. Bývame (5 osôb) v staršom rodinnom dome (zo 70. rokov, klasická jednoposchodová kocka, pôdorys 10x10 m) na severe Slovenska, vymenené sú okná (plastové), dom je od júna 2018 zateplený (minerálnou vatou 14 cm). Máme záujem o závesný plynový kotol so zabudovaným, vnútorným zásobníkom teplej vody. Aký typ kotla a s akou výkonnosťou by ste nám poradili? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Peter Bachan
Jaroslav Zachar 29-11-2020 11:34
Dobry den chcem sa spytat mam starši rodiny dom chcel bysom menit plynovy kotol no neviem ktory je ten spravy neviem kolko KW kotol potrebujem ako to viem vypočitat za skoru odpoved vopred dakujem.
Bartolomej Tkáč 22-01-2021 16:18
Dobrý deň chcem sa spýtať, mam starší rodinný dom chcel by som meniť plynový kotol neviem sa rozhodnúť aký je vhodný plynový kotol na vykurovanie do môjho domu, ktorý má rozmer 10x10 m a jedno poschodie, ktorý typ kotla je vhodný do môjho domu? Ďakujem za odpoveď . S pozdravom Bartolomej Tkáč
Juraj 17-02-2021 15:36
Dobry den, prosim o radu. Potrebujem vymenit vadny plynovy kotol za novy. Jedna sa o vykurovanie a ohrev TUV pre moderny dvojizbovy byt 60m2 na prizemi v Bratislave, postaveny pred 15 rokmi (zatepleny, plastove okna). Vykurovanie je riesene radiatormi. TUV na bezne ucely: umyvanie riadu a sprchovanie. Byt je obyvany 2 osobami. S uctou, Juraj
Emilia Zakova 17-10-2021 08:36
Dobry den, prosim o radu. Byvam s mamou 82r. v starom rodinnom dome. Zateplena je severna strana, zapadna, vychodna ciastocne. Cca 100 m2, pricom dlzka 17 m. Je roztahany do L. Aky kotol by bol pre nas aktualny. Dakujem veľmi pekne za radu. S pozdravom Emilia
Jana 09-11-2021 20:18
Dobrý deň, obraciam sa na vás s prosbou o radu. V dome je vykurovanie plynovým závesným kotlom Dakon, ktorý sa kazí a je potrebné ho vymeniť. Bývam (2 osoby) v staršom rodinnom dome, vymenené sú okná (plastové). Mám záujem o závesný plynový kotol so zabudovaným, vnútorným zásobníkom teplej vody. Aký typ kotla a s akou výkonnosťou by ste mi poradili? Ďakujem za odpoveď. S pozdravom Jana.
Beata Spiegelova 03-12-2021 00:19
Dobry den,chcela by som vediet aky typ a vykon kotla musim mat v dome so 120 m2,ktory obyvaju 2 osoby,dom je nezatepleny z 80tych rokov,plastove okna starsieho typu. a zaujima ma hlavne cena kotla a samozrejme priprava teplej vody.V dome sa momentalne nachadza plynovy kotol cca 16 rokov stary..Radiatory v dome su plechove a liatinove... S pozdravom a dakujem za odpoved Beata
František Lehocký 03-08-2023 13:36
Mám zateplený rodinný dom s plochou ccá 260 m2 a s objemom vody v radiátoroch zn. KORÁDO cca 150 litrov . Chcem si zakúpiť kondenzačný plynový kotol s prietokovým ohrevom vody, ale neviem koľko KW kotol by som si mal zakúpiť. Môžete mi poradiť? Ďakujem za odpoveď.

Zanechajte komentár

Vašu e-mailovú adresu nemožno zverejniť. Povinné polia sú označené*

Populárne štítky

Kontaktné informácie

  • GAMAJA Heizung s. r. o. Golianovo 403
  • Mobil: +421 910 389 351
  • Infolinka: Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00 info@najlacnejsikotol.sk

Prečo práve my?