VITAJTE NA NAŠEJ INTERNETOVEJ STRÁNKE...

Najlacnejsikotol.sk

media

Kedy sa oplatí kondenzačný plynový kotol a kedy zas bežný kotol?

Ak stojíte pred výberom nového kotla, rozhodujete sa medzi klasickým a kondenzačným. V akých prípadoch je kondenzačný kotol správnou voľbou a kedy naopak ide o vyhodené peniaze?

Rýchly prehľad

Cieľová skupina

Predovšetkým majitelia rodinných domov

Vstupná investícia

V závislosti od základných parametrov a požiadaviek. Zvyčajne od 900 EUR a viac

Doba návratnosti

V priemere 5 – 7 rokov, pri súčasnej celosvetovej tendencii sa môže skracovať.

Miera úspory

Až 16. 859 kWh/rok, t. j. 777 EUR/rok


V domácnostiach k najčastejším zdrojom vykurovania patrí plynový kotol. Uvádza sa, že pri nových rodinných domoch vykurovaných plynom padne voľba v 80% na kondenzačný kotol. Výrobcovia i predajcovia sľubujú zaručenú finančnú úsporu v rádoch desiatok percent a účinnosť presahujúcu 100%. Kondenzačný plynový kotol ale rozhodne nemusí byť dobrou voľbou pre každého. Či vám naozaj prinesie úspory a skorú návratnosť vloženej investície, záleží na type vykurovacej sústavy, ale čiastočne aj na klimatickej oblasti, v ktorej žijete.

Rozdiel medzi bežným a kondenzačným kotlom

U bežného plynového kotla sú spaliny odvádzané priamo do komína. Súvisiaci obrázokTeplota týchto spalín, ktoré obsahujú veľké množstvo vodných pár sa pohybuje v rozmedzí 130 až 180 ° C. Kondenzačný kotol dokáže toto teplo ďalej zužitkovať. Spaliny prechádzajú výmenníkom, kde skondenzujú a slúžia pre predohrev vody vo vykurovacom systéme. Teplota spalín sa týmto procesom zníži na hodnotu približne 60 ° C. Vzniknutý kondenzát je nutné odvádzať do odpadu. Množstvo kondenzátu za hodinu prevádzky obvykle zodpovedá desatine litra na každý kilowatt výkonu. Práve vďaka schopnosti využitia tepla zo spalín je kondenzačný kotol úspornejší než klasický kotol.

Úspory zaisťuje kondenzácia

Ku kondenzácii, a tým aj k úsporám ale nemusí dochádzať vždy. Kondenzačný kotol je vhodný pre vykurovacie sústavy pracujúce s nízkou teplotou vody. Aby dochádzalo ku kondenzácii, musí sa voda do kotla vracať čo najstudeňšia. Ideálne sa preto hodí do kvalitne izolovaných novostavieb s podlahovým vykurovaním. V závislosti od danej situácie však môže byť vhodný aj do rekonštruovaných objektov s často predimenzovanou plochou radiátorov a s veľkým množstvom vody v systéme, kde bude nižšia teplota vykurovacej vody pre vykurovanie dostačujúca. Ak by mal kondenzačný kotol ohrievať vodu na vyššiu teplotu nebude vo väčšine prípadov dosiahnutá požadovaná kondenzácia. Rovnaký problém môže nastať pri silných mrazoch, kedy je nutné zvyšovať teplotu vody aj v nízkoteplotnom systéme. Tento problém je však v našich zemepisných šírkach skôr zanedbateľný.


Nový klasický kotol prinesie úsporu oproti starému kotlu

Pri kondenzačnom kotli si pravdepodobne na prvý pohľad všimnete vyššie ceny. Oproti bežnému plynovému kotlu budete musieť siahnuť hlbšie do peňaženky. Výrobcovia aj predajcovia často udávajú, že klasický moderný plynový kotol tiež prinesie v porovnaní so zastaraným modelom úsporu za vykurovanie v niekoľkých desiatkach percent. Pred výberom typu kotla je teda potrebné riešiť otázku návratnosti vložených prostriedkov. Kondenzačný kotol môže, pri dodržaní podmienok efektívnej prevádzky, podľa výrobcov priniesť oproti starému kotlu úsporu až 35%, vždy však záleží na stave pôvodného kotla a na možnosti kvalitnej regulácie vykurovacieho systému.

Pokiaľ ale nemáte vyhovujúce podmienky pre kondenzačný kotol nemusíte zúfať. Pri výmene starého neúsporného plynového kotla za nový, aj keď obyčajný, tiež ušetríte (uvádza sa 20% až 30% nákladov oproti neúspornému zastaralému modelu). Reklamným trikom výrobcov kotlov býva uvádzanie návratnosti kondenzačného kotla iba vo vzťahu k starému neúspornému plynovému zdroju, porovnanie kondenzačného a bežného nového kotla sa väčšinou neuvádza. Zistili by sme totiž, že kondenzačný kotol je oproti bežnému novému úspornejší približne o 10 až 15%.

             Súvisiaci obrázok

Každopádne je ale nutné myslieť na to, že všetky bežne uvádzané percentá úspor sú vždy len orientačné a nemusia zodpovedať reálne každej situácii, kde hrá úlohu celý rad ďalších faktorov. Obzvlášť u kondenzačného kotla je dôležité celkovú situáciu podrobne posúdiť, aby sa investícia naozaj vyplatila. Pri výpočte návratnosti tiež treba brať do úvahy cenu za montáž, pripojenie odvodu kondenzátu a prípadné úpravy komína pre bezpečný odvod spalín, ktoré sa vzhľadom na svoju nízku teplotu správajú inak ako u bežného plynového kotla.

                  

Súvisiace produkty

Komentáre: 0

Žiadné komentáre

Zanechajte komentár

Vašu e-mailovú adresu nemožno zverejniť. Povinné polia sú označené*

Populárne štítky

Kontaktné informácie

  • GAMAJA Heizung s. r. o. Golianovo 403
  • Mobil: +421 910 389 351
  • Infolinka: Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00 info@najlacnejsikotol.sk

Prečo práve my?