VITAJTE NA NAŠEJ INTERNETOVEJ STRÁNKE...

Najlacnejsikotol.sk

media

Na čo si dať pozor pri používaní kondenzačného kotla
 
Kondenzačné kotly možno považovať za najúspornejšiu alternatívu pri vykurovaní plynom. Aj ony však majú svoje potreby a ak chcete, aby vám dlho a dobre slúžil, je potrebné dodržať niekoľko základných pravidiel.
 
Prečo je vlastne kondenzačný kotol úspornejší?
 
Túto otázku si položí asi každý. Nie je to len reklamný trik tá úspora kondenzačných kotlov? Pri odpovedi je potrebné pozrieť sa na pár technických prvkov, vďaka ktorým dokáže kondenzačný kotol vykúriť miestnosť na rovnakú teplotu ako kotol iný, ale s vyššou úsporou. Hlavným rozdielom je, že klasické kotly neochladia spaliny a následne tak para uniká bez využitia komínom. Kondenzačný kotol naopak ochladením spalín paru skondenzuje a odovzdá teplo. Pri stovkách litrov kondenzátu vyprodukovaného pri kúrení v rodinnom dome ide o značné množstvo zachráneného tepla.                 

       -  teplo získané kondenzáciou: do 11 %, znížením teploty spalín ďalších 7 %,

       -  teoretická úspora paliva je 18 %

       -  pri náhrade starého kotla s nízkou účinnosťou môže byť úspora kondenzačného kotla až 30 - 40 %. 


Pozor na výkon
 
Pri kondenzačných kotloch je veľmi dôležité si vybrať dostatočný výkon. Ak je príliš malý, dom nevykúri, na druhej strane, ak bude výkon príliš vysoký, bude pracovať s nižšou účinnosťou. Ušetriť za plyn môžete napríklad výberom modulovaného výkonu. Najvyššiu úsporu a najlepší výkon podávajú kondenzačné kotle, ktoré v nízkoteplotnom systému dokážu pracovať na stupni využitia nad 100%.
 
Umiestnenie
 
Pri výbere miesta pre kondenzačný kotol je nutné zvážiť otázku bezpečnosti. To znamená, že minimálna vzdialenosť od horľavých predmetov musí byť 20 centimetrov a musí byť mimo miestnosti s plynomerom, alebo uzáverom plynu. Ak kondenzačný kotol využívate aj na zohrievanie vody, praktické je kotol so zásobníkom umiestniť blízko odberného miesta, čím znížite tepelné straty na potrubí. V kúpeľni, či kuchyni sa osvedčili aj závesné kotle, ktoré sú menšie a ľahšie ako stacionárne.

                                         
 
Odvod kondenzátu je nutný
 
Jednou z vecí, na ktorú je potrebné pri kondenzačnom kotle dbať, je aj vybudovanie  odpadového systému na odvod kondenzátu. Takéto potrubie pritom musí odolať aj agresívnym látkam. Preto je najvýhodnejší materiál tvrdený plast presne určený na tento účel. Je nutné v tomto prípade nesiahať po neadekvátnych náhradách. Kondenzát totiž nie je čistá voda z čistej pary, obsahuje látky, ktoré môže napríklad starí liatinové, či hliníkové potrubia poškodiť.
 
Ročné prehliadky
 
Ak chcete ba kotol dobre, spoľahlivo, dlho a bezpečne slúžil, je potrebné venovať mu pozornosť. Tou základnou je každoročná servisná ročná prehliadka. Mnoho ľudí na to zabúda, no podceniť bezpečnosť a funkčnosť kotla je otázkou bezpečnosti k vlastnému zdraviu a ochrane majetku. 

Komentáre: 1

Miroslava 07-01-2020 07:23
Dobrý deň, chcem sa spýtať, máme tretí rok kondenzačný kotol na plyn. Už asi 4. krát za tie tri roky som zacítila na wc,/ kadiaľ je vedený komín/ , taký divný zápach. Nieje to plyn. Neviem, či to je tak v poriadku, či je to spaľovanie plynu? Prosím vás o odpoveď. Veľmi ma to znepokojuje. ˇČakáme už dva mesiace na revíziu, ale pán technik stále nemá čas. O tomto probléme som mu nestihla povedať, nakoľko neberie telefón. Inak robíme revíziu poctivo každý rok. Vopred ďakujem za odpoveď.

Zanechajte komentár

Vašu e-mailovú adresu nemožno zverejniť. Povinné polia sú označené*

Populárne štítky

Kontaktné informácie

  • GAMAJA Heizung s. r. o. Golianovo 403
  • Mobil: +421 910 389 351
  • Infolinka: Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00 info@najlacnejsikotol.sk

Prečo práve my?