VITAJTE NA NAŠEJ INTERNETOVEJ STRÁNKE...

Najlacnejsikotol.sk

media
media

Ekologické kúrenie

Dlho sa hovorilo, že spaľovanie dreva je neekologický zdroj kúrenia, ktorý do ovzdušia vypúšťa enormné množstvo škodlivín. No pravda je niekde úplne inde. Napríklad pri spaľovaní dreva vzniká dokonalý kruhový obrat v prírode. Čo tým myslíme?  Drevo je jediné palivo, ktoré do atmosféry vylučuje práve toľko oxidu uhličitého, koľko drevo absorbovalo z atmosféry za dobu svojho rastu. To znamená, že zo vzduchu absorbuje oxid uhličitý a odovzdáva do atmosféry kyslík. Tento fakt prispieva k zníženiu skleníkových plynov v atmosfére. Navyše tuhé palivo je absolútne nezávislé na akýkoľvek inžinierskych sieťach. Uhlie, brikety a palivové drevo, to všetko sa dokáže premeniť na teplo.

Príklad produktového energetického štítku kotolov:

Energetický štítok ATTACK 

Delenie kotlov na tuhé palivo

 1. Klasické kotly na tuhé palivá sú charakteristické ručným nakladaním paliva a používa sa uhlie, koks, kusové drevo, brikety. Často sa takýto kotol využíva ako lacný zdroj vykurovania a odporúčajú sa do výkonu 50 kW.
 2. Kotly na pelety a drevnú štiepku znižujú náročnosť na obsluhu. V zimnom období vydrží zásobník paliva na 3 – 5 dní. Pri ohreve len teplej vody počas leta aj viac ako 7 dní. Povinnosťou majiteľa je len plniť zásobník a vybrať popol.
 3. Splyňovacie kotle. V nich vzniká zmes horľavých plynov s vysokou energetickou hodnotou. Tu sa ako palivo najlepšie využije drevo s vlhkosťou 12 – 20 %. Vtedy sa dosahuje účinnosť až 90 % a výkon sa dá regulovať od 40 do 100 %.

 
Výhody kotlov na tuhé palivo

 - Medzi najväčšie výhody patrí vysoká účinnosť. Kotly na tuhé palivá ju udržiavajú na úrovni 70%, pri automatických kotloch sa hodnota pohybuje medzi 80 a 95%. Ak chcete        najúčinnejšie kotly, tak        ide o typy na drevenú štiepku, alebo pelety.
 - Nízke obstarávanie náklady. Kotly na tuhé palivá stoja skutočne minimum v porovnaní s inými typmi kotlov.
 - Sú nezávislé na plynovej aj elektrickej prípojke. Prakticky nepotrebujete žiadne inžinierske siete.
 - Poskytujú relatívne lacnú prevádzku. V prípade dostupného dreva sa dá kúriť prakticky zadarmo.
 - Môžete kombinovať spaľovací materiál.



Treba však počítať aj s nevýhodami

Ako každý druh kotlu aj ten na tuhé palivá nemá len svetlé stránky. Medzi obmedzenia kotlov na tuhé palivo patrí napríklad nutnosť skladovacích priestorov na palivo a ich udržiavanie, fyzickú prácu pri plnení, taktiež palivo je nutné zaobstarať aj doviesť a mimo automatických kotlov si kúrenie bude vyžadovať obsluhu približne raz za 7 hodín. Avšak, medzi „ne-automatickými“ sa nájdu aj kotle na tuhé palivo, ktoré dokážu horieť približne 48 hodín, čo znamená, že obslúžiť ich treba až po tomto čase, inak povedaná, raz za dva dni.
 

Pre svoje výhody však kotol na tuhé palivo nie je žiadnym vykurovacím outsiderom, ale predstavuje alternatívu aj pre moderné stavby.

 

Súvisiace produkty

Komentáre: 0

Žiadné komentáre

Zanechajte komentár

Vašu e-mailovú adresu nemožno zverejniť. Povinné polia sú označené*

Populárne štítky

Kontaktné informácie

  • GAMAJA Heizung s. r. o. Golianovo 403
  • Mobil: +421 910 389 351
  • Infolinka: Pondelok - Piatok 8.00 - 16.00 info@najlacnejsikotol.sk

Prečo práve my?